Drevodom VEREŠ

Drevodom VEREŠ

V mierne svahovitom teréne zvažujúcom sa na severozápad je navrhnutý rodinný dom zlučujúci mnohé názory. Dom je z jednej strany prízemný, z druhej strany dvojposchodový.  Je sčasti murovaný, sčasti montovaný. Má pultovú strechou, ktorá zvonku pôsobí ako rovná a vnútri umožňuje priznať krov a využiť jej zvažujúci sa charakter. Spoločenská časť sa nachádza na južnej strane domu, je položená o 90 cm nižšie ako súkromná časť. To vytvára vzdušnejší priestor a priamy prechod na terasu. Pod súkromnou časťou je navrhnuté kryté parkovanie, technické zázemie a „trucovňa“ investora. Vykurovanie ultranízkoenergetického domu je teplovzdušné s rekuperáciou tepla a zemným registrom, ktorý ušetrí energiu na vykurovanie a cez leto zabezpečí mierne ochladenie interiéru. Pasívne tienenie zabezpečuje presah strechy, ktorý zabráni prieniku priameho slnečného žiarenia cez leto a naopak zimné slnko vpustí hlboko do dispozície. Hrubý betónový poter v podlahe pôsobí ako akumulačná hmota pre ľahký montovaný dom.

Informácie:

  • Autor: Ing. Mgr. art. Marek Vereš
  • Úžitková plocha: 123 m²
  • Miesto: Stránske
  • Projekt: 2011
  • Realizácia: 2012-2015
  • Foto: Lukáš Macek
Kontakt